23 apr 2015

Groen stelt op de gemeenteraad (28 april) voor om met autodelen te starten in Izegem

Autodelen is een systeem waarbij verschillende mensen één of meerdere personenwagens gebruiken. Cambio-autodelen is een uitleensysteem dat ideaal geschikt is voor mensen die niet zo vaak de wagen nodig hebben.  Het is een eenvoudige formule waarbij op een vast standplaats(en) in de stad auto's ter beschikking staan. Tegen een vergoeding kun je die reserveren en vrij gebruiken. Om boodschappen te doen, voor een uitstap,.. maar ook voor een dienstverplaatsing. Op het einde van de rit zet je de auto terug op de standplaats. Reserveren doe je telefonisch, via de cambioApp of via de website, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Je kan een auto reserveren voor één uur, enkele uren of voor meerdere dagen. Dat kan lang op voorhand, maar ook enkele minuten voor het vertrek.

 

Bovendien verlost autodelen je van alle kopzorgen die een eigen auto met zich meebrengt: onderhoud, herstellingen, autokeuring ? cambio neemt alles voor haar rekening. 

Bij autodelen betaal je enkel als je de wagen gebruikt, er zijn ? op het bescheiden maandelijks abonnement na ? geen vaste kosten. 

Een eigen wagen kost geld ... ook als hij stilstaat!

Dit maakt het financieel interessant voor wie weinig met de wagen rijdt. Hoe minder kilometers op de teller, hoe groter de winst. Zo kan wie slechts 7.000 km per jaar aflegt met de auto ongeveer 1.100 euro uitsparen op jaarbasis. Dit geldt natuurlijk ook voor de eventuele 2e of 3e wagen in het gezin.

En? een deelauto vervangt 8 tot 12 particuliere auto's.

Autodelen is gemakkelijk, prijsvoordelig en milieubewust.

 

Een bijkomende mogelijkheid is om autodelen ook te gebruiken voor dienstverplaatsingen van stadspersoneel en het aantal dienstwagens af te bouwen. Uit talrijke ervaringen blijkt dat particulieren deelauto's vooral gebruiken 's avonds en tijdens het weekend. Dienstverplaatsingen van stadspersoneel zijn bijna uitsluitend overdag op weekdagen. De combinatie van particulier gebruik en gebruik door stadsdiensten verhoogt de rentabiliteit. Het zorgt ervoor dat het systeem sneller financieel rendabel is en er meer wagens kunnen aangeboden worden. Meer aanbod verhoogt het comfort voor de gebruikers en het aantal gebruikers. 

Uit navraag bij de diensten blijkt dat de kleine dienstwagen van de stad slechts 7000 km aflegt per jaar. Deze vervangen door autodelen zou interessant zijn.       

 

Enkele jaren terug was er al sprake van dat cambio wagens zou aanbieden in Roeselare, Izegem en Ingelmunster. Cambio stelt nu twee wagens ter beschikking in Roeselare.

De stad moet niet wachten op het privé initiatief maar kan ook zelf initiatief nemen.

Zo heeft Harelbeke een samenwerkingsovereenkomst met Cambio, en is autodelen er opgestart op 1 maart 2015. De stad Harelbeke werd ook klant en zal twee oudere personenwagens afstoten en deze niet meer vervangen. Zo draagt het stadsbestuur ook bij aan milieuvriendelijke mobiliteit.

 

Voorstel van besluit:

Het stadsbestuur gaat in overleg met Cambio-autodelen met een dubbel doel.

1. Nagaan of Izegem via een overeenkomst met Cambio autodelen kan aanbieden aan de inwoners van onze stad.

2. Nagaan of autodelen kan gebruikt worden voor dienstverplaatsingen en één of meerdere dienstwagens uit dienst kunnen genomen worden of opgenomen in het autodeelsysteem. 

 

Filip Lombaert

Gemeenteraadslid Groen

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.