26 okt 2011

ECOLOGISCHE TUINTIPS

Slakken kunnen een ware pest zijn in de tuin. Wim geeft ons daarom een aantal natuurvriendelijke tips om deze veelvraten te lijf te gaan. Een klassieker zijn de slakkenvallen die je vult met gistrijk bier. Je vindt ze in de handel maar kunt ze ook zelf maken. Strategisch geplaatst zijn ze erg efficiënt! Regelmatig 's avonds slakken rapen helpt ook en kan een plezierige bezigheid zijn samen met kinderen.

Maak van je tuin een paradijs voor slakkenjagers, bv door nestkastjes te voorzien voor vogels. Je kunt ook actief slakkeneters in je tuin introduceren: bvb een parelhoen. Die brengt geen schade toe aan planten en bloemen en is verslaafd aan slakken.

Het leggen van barrières met geplette eierschalen, grof zaagsel e.d. kan helpen mits je ze regelmatig vernieuwt, zeker na regen.

Koperbanden rond potten beletten slakken omhoog te kruipen waardoor je potplanten veilig zijn.

Wens je je toevlucht te nemen tot slakkenkorrels, kies dan voor een ongevaarlijk product zoals bv Ferramol. Korrels op basis van
metaldehyde of methiocarb zijn uit den boze! Ze zijn giftig voor mens en (huis)dier!

Vraag advies aan doorwinterde tuinders. Zij zullen je zeker nog veel andere tips kunnen geven.

En er is natuurlijk ook het internet. Hoe meer 'wapens' je inzet, hoe meer je resultaat zal boeken in het bestrijden van deze slijmerige
beestjes.

Succes en tot een volgende 'Slim met Wim'.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.